Malmö Opera

Les Miserables

Stockholms

Stadsteater

Hair

Och Hyde

Jekyll
Smålands Musik och Teater
En midsommarnattsdröm

Aktuellt

Ibland är det många bollar i luften. På denna sida kan du se vilka projekt som jag arbetar med och tillsammans med vem.

Bläddra neråt för att läsa om respektive produktion.

Shakespeare in Love

Premiär torsdagen den 25 oktober 2018 på Stockholms Stadsteater.

Filmen ”Shakespeare in Love” blev otroligt populär när den kom 1999 till Sverige. Publiken vallfärdade till biograferna för att få njuta av bra skådespeleri och en stark kärlekshistoria. Svenskarnas intresse för Shakespeare och för den elisabetanska tiden (1500-1600 tal) i vilken Shakespeare levde och verkade fascinerar svensk publik. Filmen har nu blivit en scenföreställning.

I pjäsen drabbas Shakespeare av skrivkramp. Han behöver passion, en musa, för att få inspiration till sitt skrivande då han lovat bort pjäser till höger och vänster. William håller just på att försöka få ihop en pjäs vid namn ”Romeo och Ethel – Piratens dotter”, rollsättningen är redan igång och han hittar huvudrollsinnehavaren i en viss Thomas Kent. Men vad Shakespeare ännu inte vet är att Thomas Kent i själva verket är den vackra Viola de Lesseps, en kvinna från en högt ansedd familj. Viola de Lesseps älskar teater och poesi, speciellt Shakespeares verk. Hennes dröm är att stå på scen, men eftersom kvinnor inte fick det, klär hon ut sig till Thomas Kent för att få en roll i Shakespeares kommande teaterstycke. William blir förälskad i Thomas Kent. William får senare reda på att det är Viola som finns bakom utklädnaden och de blir båda våldsamt och passionerat förälskade. De inleder en romans och orden flödar som aldrig förr för unge William Shakespeare. Men deras förhållande måste hållas hemligt då Viola redan är bortlovad till Lord Wessex, som ska ta med henne till Amerika direkt efter bröllopet. Den pjäs som börjar ta form för Shakespeare blir som en slags tidsgräns innan han och Viola måste skiljas åt, den pjäsen kom att kallas Romeo och Julia. Den utklädde Viola, som alla tror heter Thomas Kent, lyckas få huvudrollen som Romeo i pjäsen, vilket passar bra för då kan de träffas mycket oftare. Ju längre repetitionerna går desto mer väntar folket på premiären.

Innehållet ger utrymme för en verklig ”Love Story” och innehåller både romantik och humor och har mycket av det Shakespeares pjäser har – en stor portion teatralitet. Pjäsen är en hyllning till kärleken och konsten. Att växla identitet och att leka man och kvinna fascinerar – vi människor har en längtan att skaffa en identitet, byta identitet och leka med identitet. Om man inte gör det själv – älskar man att få se dessa identitetsbyten på scenen. En modern pjäs om genus.

 

Produktionsfakta

Text: Lee Hall efter Tom Stoppard och Marc Norman
Översättning: Calle Norlén
Dramaturg: Sara Israelsson, Sofia Fredén
Musik: Martin Östergren och Mathias Venge
Regi: Ronny Danielsson
Koreografi: Lars Östberg
Kostym: Annsofi Nyberg
Mask: Katrin Wahlberg
Ljus: Fredrik Jönsson
Ljud: Petter Samuelsson
Regiassistent: Magnus Borén

 

Medverkande

WILL SHAKESPEARE: Alexander Karim
PHILIP HENSLOW: Dan Ekborg
HUGH FENNYMAN: Christer Fant
RICHARD BURBAGE: Robin Keller
CHRISTOPHER ”KIT” MARLOWE: Shebly Niarvani
NED ALLEYN: Jan Myrbrandt
WEBSTER: Bahador Foladi
RALPH BASHFORD: Kardo Mirza
SAM: Victor Morell
NOL: Anders Johanisson
PETER: Magnus Borén
ROBIN: Oskar Roslund
ADAM: Max Ulvesson
WABASH: Tim Dillman
FRÖKEN QUICKLY: Odile Nunes
PAULINA: Elsa Fryklund
VIOLA DE LESSEPS: Sofia Ledarp
SIR ROBERT DE LESSEPS: Kardo Mirza
LADY DE LESSEPS: Odile Nunes
LORD WESSEX: Peter Gardiner
AMMAN: Gunilla Röör
DROTTNING ELISABETH: Katarina Ewerlöf
SIR EDMUND TILNEY: Lars Lind
KYPARE, SERVITÖRER, HOVFOLK, BALGÄSTER, HEMBITRÄDE, MOLLY KATE, GLÄDJEFLICKOR: Ensemblen

 

Big Fish

Premiär torsdagen den 2 mars 2019 på Uppsala Stadsteater.

Den amerikanska romanen och Tim Burtons film Big Fish om en pappa och hans son blev prisbelönt musikal på Broadway 2013. Nu får berättelsen om den pensionerade entreprenören och sagoberättaren Edward Bloom Skandinavienpremiär på Uppsala Stadsteater. En berättelse om relationen mellan föräldrar och barn, om kraften i fantasi och om en son som får lära känna sin pappa på nytt. 

 

Produktionsfakta

Text: John August (efter Daniel Wallaces roman från 1998 och filmen 2003)
Musik/Sångtexter: Andrew Lippa
Regi: Ronny Danielsson
Koreografi: Martin Chocholousek
Kostym: Sylva Hanakova
Ljus: Jonas Nyström
Ljud: Petrus Königsson
Regiassistent: Lina Fridländer
Koreografiassistent: Magnus Borén

 

Medverkande

EDWARD BLOOM – SENIOR: Gustav Levin
EDWARD BLOOM – JUNIOR: Daniel Engman
SANDRA BLOOM: Åsa Forsblad
WILL BLOOM: Lucas Krüger
UNGE WILL BLOOM: NN
JOSEPHINE BLOOM: Linda Kulle
KARL, EN JÄTTE: Aksel Morisse
AMOS CALLOWAY: Tytte Johnsson
DON PRICE: Jakob Fahlstedt
HÄXAN: Sofia Jung
JENNY HILL: Sofia Jung
SJÖJUNGFRUN: Samantha Gurah
DR BENNET: Gustaf Mardelius
ZACKY PRICE: Magnus Borén
FRUSTRERAD FISKARE: Annika Herlitz
ENSEMBLE: Gustaf Mardelius, Magnus Borén, Annika Herlitz, Samantha Gurah

 

Bröderna Lejonhjärta

Nypremiär lördag den 15 juni 2019 på Västerbottensteatern.

”Jag har alltid drömt om att få göra Bröderna Lejonhjärta på scen därför att den speglar mänskligheten, den visar hur lojalitet och vänskap är absoluta byggstenar för en värld i fred. Genom Nangijala, Nangilima, Törnrosdalen, Körsbärsdalen, Grim och Fjalar möter vi hopp, mod och kärlek i kampen mot en tyrann som håller sitt folk i fångenskap. Och bröderna lyckas, de segrar mot tyrannen och hans ondskefulle drake och befriar alla förtryckta själar.” 

Bröderna Lejonhjärta är en fantasy/äventyrsroman av Astrid Lindgren som publicerades hösten 1973. Den klassificeras som en barnbok i likhet med Lindgrens andra böcker, men många teman i berättelsen är ovanligt tunga och mörka jämfört med genren i gemen: sjukdom, död, tyranni, förräderi och förtryck som kräver uppror. De ljusa och varma temana är dock också starka: syskonkärlek, lojalitet, hopp, mod och pacifism. Astrid Lindgrens underbara saga får oss alla att längta till Nangilima, landet där ingen ondska finns.                                                          

Berättelsen handlar om bröderna Jonatan och Karl Lejonhjärta. Ursprungligen hette bröderna Lejon, men efter att de avlidit kommer de till Nangijala, ett land bortom stjärnorna där de får sitt nya efternamn. I Nangijala upplever bröderna äventyr och tillsammans med andra motståndskämpar för de kampen mot den ondskefulle Tengils förtryck och draken Katla.          

Romanen är dubbelbottnad och möjliggör tolkning både som saga och som realistisk berättelse, där alla övernaturliga händelser utspelar sig i den döende Karls feberdrömmar.

 

Produktionsfakta

Författare: Astrid Lindgren
Dramatisering: Fransesca Quartey
Sångtexter: Bim Wikström
Musik: Cay Nyqvist
Dramaturg: Tora von Platen
Regi: Ronny Danielsson
Koreografi: Roger Lybeck
Scenograf: Bengt Gomér
Kostym: Annsofi Nyberg
Mask: Helena Andersson
Regiassistent: Maya Heter

 

Medverkande

SKORPAN, KARL LEJONHJÄRTA: Victor Morell
JONATHAN LEJONHJÄRTA: Johan Marenius Nordahl
SOFIA: Anna Söderling
HUBERT, JÄGARE: Göran Hansson
JOSSI, VÄRDSHUSVÄRD: Jan Modin
MATTIAS, TÖRNROSDALENS UPPRORSLEDARE: Anna Söderling
DODIK, TENGILS SOLDAT: Susanne Sundqvist Bergkvist
VEDER, TENGILS SOLDAT: Jan Modin
KADER, TENGILS SOLDAT: Göran Hansson
ORVAR, FRIHETSKÄMPE: Johan Hellgren
TENGIL, TYRANN: Jasmin Ravaghi
KÖRSBÄRSÄNGLAR, BOENDE I KÖRSBÄRSDALEN, TENGILSOLDATER, PÄLSVARGAR, Emma Grandlund, Susanne Tjärnström, Anton Berglund, Hugo Enmark, Cajsa Isacsson, Janna Nordell, Karin Häggmark, Susanne Lohman, Karin Larsson, Lovisa Gustavsson, Robin Jonsson, Monica Oskarsson, Ada Ekholm, Erika Möller samt Johan Hellgren, Jasmin Ravaghi och Susanne Sundqvist Bergkvist

 

Drömmen

Preliminär pemiär november 2019 på Teater Inc i Malmö.

”Publiken gör entré in i en annorlunda spellokal – in i Shakespeares värld – skogen i ”En Midsommarnattsdröm”. Magi. Mystik. Doften av något främmande. Ett överväldigande visuellt uttryck drabbar dej.  Du möts av människor i skilda åldrar, av olika kön, från olika kulturell bakgrund. Du förflyttas i tid och rum. Med hjälp av ljus, ljud, kostym och visualitet hamnar du där din egen fantasi placerar dej.” 

Professionella dansare och skådespelare tillsammans med amatörer från det mångkulturella Malmö berättar i teater, rörelse, dans och musik om personliga erfarenheter i mötet mellan människor om kärlek, passion och sexualitet. Det blir en omtumlande resa in i vår samtid om HBTQ frågor, tvångsgifte, hedersmord, passion, sex och kärlek – en värld lik Shakespeares magiska teatervärld – där allt kan hända. Välkommen att uppleva, känna, överraskas, uppröras och inte minst beröras.

Det som utmanar oss är att försöka berätta vår egen nutidshistoria – vår intressanta och komplexa situation med många kulturer, religioner, traditioner, språk och normer – i en dagsaktuell dans- och musikteater föreställning om begrepp som påverkar oss varje dag.

 

Produktionsfakta

Text: Ronny Danielsson/Cristina Gottfridsson efter Shakespeares ”En Midsommarnattsdröm”
Musik: NN
Regi: Ronny Danielsson
Koreografi: Roger Lybeck
Scenografi:
Kostym: Leif Persson
Ljus: NN
Ljud: NN
Regiassistent: NN

 

Medverkande

NN: nn