Lejonhjärta
2021

Det finns saker man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort.” Astrid Lindgren ur Bröderna Lejonhjärta

Lejonhjärta

Premiär lördagen den 18 december 2021 på Helsingborgs stadsteater.

”Det finns saker man måste göra, även om det är farligt.
Annars är man ingen människa utan bara en liten lort.”

Astrid Lindgren ur Bröderna Lejonhjärta

Skorpan vet att han snart ska dö. För att ge sin lillebror en strimma hopp berättar storebror Jonatan om det underbara landet Nangijala där de kommer att mötas igen, den dag de båda har lämnat jordelivet. En dag bryter elden lös hemma i lägenheten. Jonatan räddar Skorpan, men faller själv offer för lågorna. Inte lång tid därefter återförenas de i Nangijala. Det blir starten på brödernas farofyllda strapatser. För det idylliska livet i Körsbärsdalen hotas av onda makter och det krävs stort mod för att rädda sina vänner från våld, förtryck och eldsprutande drakar.

Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta var banbrytande på sin tid eftersom hon skrev en barnbok om ett så laddat ämne som döden. I decennier har barn och vuxna berörts av Skorpans och Jonatans rörande syskonkärlek.

Stadsteaterns familjeföreställning är en visuellt vacker och sagolik historia färgad av både bråddjupt mörker och glimrande hopp. Bröderna Lejonhjärta är en storslagen berättelse om kampen mellan det onda och det goda, ett spännande äventyr i lägereldarnas och sagornas tid.

 

Produktionsfakta

Text: Astrid Lindgren

Dramatisering: Alexander Mörk-Eidem

Musik: Martin Östergren och Mathias Venge

Regi: Ronny Danielsson

Koreografi: Roger Lybeck

Scenografi: Helle Damgaard

Kostym: Helle Damgaard

Ljus: Mikael Kratt

 

Medverkande

SKORPAN, KARL LEJONHJÄRTA: Olof Yassin

JONATHAN LEJONHJÄRTA: Robert Olofsson

SOFIA: Annika Kofoed

HUBERT, JÄGARE: Robert Rydberg

JOSSI, VÄRDSHUSVÄRD: Nils Dernevik

MATTIAS, TÖRNROSDALENS UPPRORSLEDARE: Jörgen Düberg

VEDER, TENGILS SOLDAT/VAKT: Sasha Becker

KADER, TENGILS SOLDAT/VAKT: Gisela Swarting

PJUKE, TENGILS NÄRMASTE MAN: Annika Kofoed

ANTONIA, EN UR FOLKET: Gisela Swarting

ORVAR, FRIHETSKÄMPE: Sasha Becker

SAMT ELEVER FRÅN LUNDS DANS OCH MUSIKALGYMNASIUM

Sebastian Andersson, Ida Björkman, Agnes Dahlbom, Angelina Eriksson, Tyra Esperup, Lova Flemming, Norah Fransson, Julia Granström, Agnes Gustafsson, Johannes Hansen Stenfelt, Aila Hedin, Lovis Kronbäck, Filip Larsson, Emma Lundin, Saga Magnusson, Ängla Sigfridsson, Olivia Sjösten, Celine Torstensson, Clara Törngren, Matilda Wemnér, Olivia Wensley, Vera Willman