Shakespeare in love (2019)

Filmen ”Shakespeare in Love” blev otroligt populär när den kom 1999 till Sverige. Publiken vallfärdade till biograferna för att få njuta av bra skådespeleri och en stark kärlekshistoria. Svenskarnas intresse för Shakespeare och för den elisabetanska tiden (1500-1600 tal) i vilken Shakespeare levde och verkade fascinerar svensk publik. Filmen har nu blivit en scenföreställning.

Shakespeare in Love

Premiär torsdagen den 25 oktober 2018 på Stockholms Stadsteater.

Filmen ”Shakespeare in Love” blev otroligt populär när den kom 1999 till Sverige. Publiken vallfärdade till biograferna för att få njuta av bra skådespeleri och en stark kärlekshistoria. Svenskarnas intresse för Shakespeare och för den elisabetanska tiden (1500-1600 tal) i vilken Shakespeare levde och verkade fascinerar svensk publik. Filmen har nu blivit en scenföreställning.

I pjäsen drabbas Shakespeare av skrivkramp. Han behöver passion, en musa, för att få inspiration till sitt skrivande då han lovat bort pjäser till höger och vänster. William håller just på att försöka få ihop en pjäs vid namn ”Romeo och Ethel – Piratens dotter”, rollsättningen är redan igång och han hittar huvudrollsinnehavaren i en viss Thomas Kent. Men vad Shakespeare ännu inte vet är att Thomas Kent i själva verket är den vackra Viola de Lesseps, en kvinna från en högt ansedd familj. Viola de Lesseps älskar teater och poesi, speciellt Shakespeares verk. Hennes dröm är att stå på scen, men eftersom kvinnor inte fick det, klär hon ut sig till Thomas Kent för att få en roll i Shakespeares kommande teaterstycke. William blir förälskad i Thomas Kent. William får senare reda på att det är Viola som finns bakom utklädnaden och de blir båda våldsamt och passionerat förälskade. De inleder en romans och orden flödar som aldrig förr för unge William Shakespeare. Men deras förhållande måste hållas hemligt då Viola redan är bortlovad till Lord Wessex, som ska ta med henne till Amerika direkt efter bröllopet. Den pjäs som börjar ta form för Shakespeare blir som en slags tidsgräns innan han och Viola måste skiljas åt, den pjäsen kom att kallas Romeo och Julia. Den utklädde Viola, som alla tror heter Thomas Kent, lyckas få huvudrollen som Romeo i pjäsen, vilket passar bra för då kan de träffas mycket oftare. Ju längre repetitionerna går desto mer väntar folket på premiären.

Innehållet ger utrymme för en verklig ”Love Story” och innehåller både romantik och humor och har mycket av det Shakespeares pjäser har – en stor portion teatralitet. Pjäsen är en hyllning till kärleken och konsten. Att växla identitet och att leka man och kvinna fascinerar – vi människor har en längtan att skaffa en identitet, byta identitet och leka med identitet. Om man inte gör det själv – älskar man att få se dessa identitetsbyten på scenen. En modern pjäs om genus.

 

Produktionsfakta

Text: Lee Hall efter Tom Stoppard och Marc Norman

Översättning: Calle Norlén

Dramaturg: Sara Israelsson, Sofia Fredén

Musik: Martin Östergren och Mathias Venge

Regi: Ronny Danielsson

Koreografi: Lars Östberg

Kostym: Annsofi Nyberg

Mask: Katrin Wahlberg

Ljus: Fredrik Jönsson

Ljud: Petter Samuelsson

Regiassistent: Magnus Borén

 

Medverkande

WILL SHAKESPEARE: Alexander Karim

PHILIP HENSLOW: Dan Ekborg

HUGH FENNYMAN: Christer Fant

RICHARD BURBAGE: Robin Keller

CHRISTOPHER ”KIT” MARLOWE: Shebly Niarvani

NED ALLEYN: Jan Myrbrandt

WEBSTER: Bahador Foladi

RALPH BASHFORD: Kardo Mirza

SAM: Victor Morell

NOL: Anders Johanisson

PETER: Magnus Borén

ROBIN: Oskar Roslund

ADAM: Max Ulvesson

WABASH: Tim Dillman

FRÖKEN QUICKLY: Odile Nunes

PAULINA: Elsa Fryklund

VIOLA DE LESSEPS: Sofia Ledarp

SIR ROBERT DE LESSEPS: Kardo Mirza

LADY DE LESSEPS: Odile Nunes

LORD WESSEX: Peter Gardiner

AMMAN: Gunilla Röör

DROTTNING ELISABETH: Katarina Ewerlöf

SIR EDMUND TILNEY: Lars Lind

KYPARE, SERVITÖRER, HOVFOLK, BALGÄSTER, HEMBITRÄDE, MOLLY KATE, GLÄDJEFLICKOR: Ensemblen

 

 

Lämna ett svar