Bröderna Lejonhjärta (2018)

”Jag har alltid drömt om att få göra Bröderna Lejonhjärta på scen därför att den speglar mänskligheten, den visar hur lojalitet och vänskap är absoluta byggstenar för en värld i fred. Genom Nangijala, Nangilima, Törnrosdalen, Körsbärsdalen, Grim och Fjalar möter vi hopp, mod och kärlek i kampen mot en tyrann som håller sitt folk i fångenskap. Och bröderna lyckas, de segrar mot tyrannen och hans ondskefulle drake och befriar alla förtryckta själar.”

Bröderna Lejonhjärta

Premiär lördag den 16 juni 2018 på Västerbottensteatern.

”Jag har alltid drömt om att få göra Bröderna Lejonhjärta på scen därför att den speglar mänskligheten, den visar hur lojalitet och vänskap är absoluta byggstenar för en värld i fred. Genom Nangijala, Nangilima, Törnrosdalen, Körsbärsdalen, Grim och Fjalar möter vi hopp, mod och kärlek i kampen mot en tyrann som håller sitt folk i fångenskap. Och bröderna lyckas, de segrar mot tyrannen och hans ondskefulle drake och befriar alla förtryckta själar.” 

Bröderna Lejonhjärta är en fantasy/äventyrsroman av Astrid Lindgren som publicerades hösten 1973. Den klassificeras som en barnbok i likhet med Lindgrens andra böcker, men många teman i berättelsen är ovanligt tunga och mörka jämfört med genren i gemen: sjukdom, död, tyranni, förräderi och förtryck som kräver uppror. De ljusa och varma temana är dock också starka: syskonkärlek, lojalitet, hopp, mod och pacifism. Astrid Lindgrens underbara saga får oss alla att längta till Nangilima, landet där ingen ondska finns.

Berättelsen handlar om bröderna Jonatan och Karl Lejonhjärta. Ursprungligen hette bröderna Lejon, men efter att de avlidit kommer de till Nangijala, ett land bortom stjärnorna där de får sitt nya efternamn. I Nangijala upplever bröderna äventyr och tillsammans med andra motståndskämpar för de kampen mot den ondskefulle Tengils förtryck och draken Katla.

Romanen är dubbelbottnad och möjliggör tolkning både som saga och som realistisk berättelse, där alla övernaturliga händelser utspelar sig i den döende Karls feberdrömmar.

Produktionsfakta

Författare: Astrid Lindgren

Sångtexter: Bim Wikström

Musik: Cay Nyqvist

Dramaturg: Tora von Platen

Regi: Ronny Danielsson

Koreografi: Roger Lybeck

Scenografi: Bengt Gomér

Kostym: Annsofi Nyberg

Mask: Helena Andersson

Regiassistent: Maya heter

 

Medverkande

SKORPAN, KARL LEJONHJÄRTA: Victor Morell

JONATHAN LEJONHJÄRTA: Johan Marenius Nordahl

SOFIA: Anna Söderling

HUBERT, JÄGARE: Göran Hansson

JOSSI, VÄRDSHUSVÄRD: Jan Modin

MATTIAS, TÖRNROSDALENS UPPRORSLEDARE: Anna Söderling

DODIK, TENGILS SOLDAT: Susanne Sundqvist Bergkvist

VEDER, TENGILS SOLDAT: Jan Modin

KADER, TENGILS SOLDAT: Göran Hansson

ORVAR, FRIHETSKÄMPE: Johan Hellgren

TENGIL, TYRANN: Jasmin Ravaghi

KÖRSBÄRSÄNGLAR, BOENDE I KÖRSBÄRSDALEN, TENGILSOLDATER, PÄLSVARGAR, Emma Grandlund, Susanne Tjärnström, Anton Berglund, Hugo Enmark, Cajsa Isacsson, Janna Nordell, Karin Häggmark, Susanne Lohman, Karin Larsson, Lovisa Gustavsson, Robin Jonsson, Monica Oskarsson, Ada Ekholm, Erika Möller samt Johan Hellgren, Jasmin Ravaghi och Susanne Sundqvist Bergkvist

 

tillbaka_knapp_stor2_grey