Bröderna Lejonhjärta

Uppsala Stadsteater torsdagen den 30 november 2017

”Jag har alltid drömt om att få göra Bröderna Lejonhjärta på scen därför att den speglar mänskligheten, den visar hur lojalitet och vänskap är absoluta byggstenar för en värld i fred. Genom Nangijala, Nangilima, Törnrosdalen, Körsbärsdalen, Grim och Fjalar möter vi hopp, mod och kärlek i kampen mot en tyrann som håller sitt folk i fångenskap. Och bröderna lyckas, de segrar mot tyrannen och hans ondskefulle drake och befriar alla förtryckta själar. 

Bröderna Lejonhjärta är en fantasy/äventyrsroman av Astrid Lindgren som publicerades hösten 1973. Den klassificeras som en barnbok i likhet med Lindgrens andra böcker, men många teman i berättelsen är ovanligt tunga och mörka jämfört med genren i gemen: sjukdom, död, tyranni, förräderi och förtryck som kräver uppror. De ljusa och varma temana är dock också starka: syskonkärlek, lojalitet, hopp, mod och pacifism. Astrid Lindgrens underbara saga får oss alla att längta till Nangilima, landet där ingen ondska finns.

Berättelsen handlar om bröderna Jonatan och Karl Lejonhjärta. Ursprungligen hette bröderna Lejon, men efter att de avlidit kommer de till Nangijala, ett land bortom stjärnorna där de får sitt nya efternamn. I Nangijala upplever bröderna äventyr och tillsammans med andra motståndskämpar för de kampen mot den ondskefulle Tengils förtryck och draken Katla.

Romanen är dubbelbottnad och möjliggör tolkning både som saga och som realistisk berättelse, där alla övernaturliga händelser utspelar sig i den döende Karls feberdrömmar.

Produktionsfakta

Text: Astrid Lindgren
Dramatisering: Alexander Mörk-Eidem
Musik: Martin Östergren och Mathias Venge
Regi: Ronny Danielsson
Koreografi: Roger Lybeck
Scenografi: Martin Chocholousek
Kostym: Tove Berglund
Ljus: Jonas Nyström
Ljud: Petrus Königsson
Regiassistent: Chantale Hannouch

Medverkande

SKORPAN, KARL LEJONHJÄRTA: Gustav Lindh
JONATHAN LEJONHJÄRTA: Peshang Rad
SOFIA: Tytte Johnsson
HUBERT, JÄGARE: Bashkim Neziraj
JOSSI, VÄRDSHUSVÄRD: Jakob Fahlstedt
MATTIAS, TÖRNROSDALENS UPPRORSLEDARE: Gustav Levin
DODIK, TENGILS SOLDAT/VAKT: Christer Olsson
VEDER, TENGILS SOLDAT/VAKT: Malin Arvidsson
KADER, TENGILS SOLDAT/VAKT: Harry Friedländer
PJUKE, TENGILS NÄRMASTE MAN: Gloria Tapia
ANTONIA, EN UR FOLKET: Frida Österberg
ORVAR, FRIHETSKÄMPE: Emelie Wallberg

Datum
Kategori
Teater