Doktor Zjivago

Malmö Opera den 29 augusti 2014

Doktor Zjivago, Boris Pasternaks (1890-1960) stora roman om kärlek och politik, ligger till grund för musikalen och följer delar av den komplicerade kärlekshistorien mellan läkaren och poeten Jurij Zjivago och den fattiga sömmerskan Lara.

Historien kretsar kring fem huvudgestalter; tre män doktor Zjivago, Pasja Antipov och Viktor Komarovskij som alla är förälskade i samma kvinna, och två kvinnor Lara Antipova och Tonja Gromeko som är förälskade i samma man. Historien utspelar sig under de blodiga och stormiga händelserna under den ryska revolutionen 1905 och de efterföljande politiska omvälvningarna under första världskriget, oktoberrevolutionen och det ryska inbördeskriget som slutar 1922. Musikalen berättas i historisk tid och miljö men berättar en allmängiltig historia om människor som under de värsta omständigheter inte bara lyckas överleva utan också har styrkan att växa själsligt och känslomässigt. Det handlar om hjärtats triumf över intellektet och om hur goda avsikter kan gå fruktansvärt fel.

Produktionsfakta

Översättning: Erik Fägerborn
Musikalisk ledning/dirigent: Joakim Hallin/Mats Rondin
Scenografi: Martin Chocholousek
Ljusdesign: Thomas Hase
Kostymdesign: Camilla Thulin
Regi: Ronny Danielsson
Koreografi: Håkan Mayer

Medverkande

YURII ZJIVAGO: Christoffer Wollter
TONIA ZJIVAGO: Åsa Fång
LARA ANTIPOVA: Sanna Nielsen
VIKTOR KOMAROVSKY: Johan Rabaeus
PASHA ANTIPOVA/STRELNIKOV: Philip Jalmelid
ALEX GROMEKO: Lars Humble
ANNA GROMEKO: Marianne Mörck
GINTS: Jonas Schlyter
LIBERIUS: Michael Jansson
YANKO: Rasmus Mononen
GULYBOVA: Annika Edstam
NADIA/YELENKA: Kristina Lindgren
FRU GUISHAR: Elisabeth Hammersböen Rustad
MARKEL/SHULYGIN: Rickard Söderberg
SAMT:
Linda Hultemark, Jenny Asterius Persson, Jonas Eskilsson, Markus Christensson, Nils Närman Svensson, Simon Laufer, Tore Norrby, Sonny Enell, Andreas Eldéen, Barn, Statiser och Malmö Operakör

Datum
Kategori
Teater