Bröderna Lejonhjärta

Västerbottensteatern lördagen den. 16 juni 2018

”Jag har alltid drömt om att få göra Bröderna Lejonhjärta på scen därför att den speglar mänskligheten, den visar hur lojalitet och vänskap är absoluta byggstenar för en värld i fred. Genom Nangijala, Nangilima, Törnrosdalen, Körsbärsdalen, Grim och Fjalar möter vi hopp, mod och kärlek i kampen mot en tyrann som håller sitt folk i fångenskap. Och bröderna lyckas, de segrar mot tyrannen och hans ondskefulle drake och befriar alla förtryckta själar.” 

Bröderna Lejonhjärta är en fantasy/äventyrsroman av Astrid Lindgren som publicerades hösten 1973. Den klassificeras som en barnbok i likhet med Lindgrens andra böcker, men många teman i berättelsen är ovanligt tunga och mörka jämfört med genren i gemen: sjukdom, död, tyranni, förräderi och förtryck som kräver uppror. De ljusa och varma temana är dock också starka: syskonkärlek, lojalitet, hopp, mod och pacifism. Astrid Lindgrens underbara saga får oss alla att längta till Nangilima, landet där ingen ondska finns.

Berättelsen handlar om bröderna Jonatan och Karl Lejonhjärta. Ursprungligen hette bröderna Lejon, men efter att de avlidit kommer de till Nangijala, ett land bortom stjärnorna där de får sitt nya efternamn. I Nangijala upplever bröderna äventyr och tillsammans med andra motståndskämpar för de kampen mot den ondskefulle Tengils förtryck och draken Katla.

Romanen är dubbelbottnad och möjliggör tolkning både som saga och som realistisk berättelse, där alla övernaturliga händelser utspelar sig i den döende Karls feberdrömmar.

Produktionsfakta

Författare: Astrid Lindgren
Sångtexter: Bim Wikström
Musik: Cay Nyqvist
Dramaturg: Tora von Platen
Regi: Ronny Danielsson
Koreografi: Roger Lybeck
Scenografi: Bengt Gomér
Kostym: Annsofi Nyberg
Mask: Helena Andersson
Regiassistent: Maya Heter

Medverkande

SKORPAN, KARL LEJONHJÄRTA: Victor Morell
JONATHAN LEJONHJÄRTA: Johan Marenius Nordahl
SOFIA: Anna Söderling
HUBERT, JÄGARE: Göran Hansson
JOSSI, VÄRDSHUSVÄRD: Jan Modin
MATTIAS, TÖRNROSDALENS UPPRORSLEDARE: Anna Söderling
DODIK, TENGILS SOLDAT: Susanne Sundqvist Bergkvist
VEDER, TENGILS SOLDAT: Jan Modin
KADER, TENGILS SOLDAT: Göran Hansson
ORVAR, FRIHETSKÄMPE: Johan Hellgren
TENGIL, TYRANN: Jasmin Ravaghi
KÖRSBÄRSÄNGLAR, BOENDE I KÖRSBÄRSDALEN, TENGILSOLDATER, PÄLSVARGAR, Emma Grandlund, Susanne Tjärnström, Anton Berglund, Hugo Enmark, Cajsa Isacsson, Janna Nordell, Karin Häggmark, Susanne Lohman, Karin Larsson, Lovisa Gustavsson, Robin Jonsson, Monica Oskarsson, Ada Ekholm, Erika Möller samt Johan Hellgren, Jasmin Ravaghi och Susanne Sundqvist Bergkvist

Datum
Kategori
Teater